Thursday, June 16, 2016

Episod 75 : X-Men : Apocalypse - 4/5 Stars


So previously on 28th May 2016, I went to Dario’s house to celebrate his birthday which is aku celebrate awal sedikit sebab on his birthday aku tak dapat nak celebrate. Since ni first time sambut birthday buah hati maka aku cuba buat yang terbaik. Start with a moviedate with kesayangan. Disebabkan masa tu movie X-Men : Apocalypse ni tengah hangat di cinema and aku dan Dario memang peminat X-Men maka kami pun pergilah menonton.


Timeline X-Men : Apocalypse berlaku selepas berlakunya X-Men : Days Of Future Past. Kira 10 tahun selepas Mystique tak jadi tembak mamat pendek tu masa dalam past yang telah dilawat oleh Logan aka Wolverine. Because of that semua character dalam ni sememangnya pelakon lain dan bukannya pelakon lama. Korang boleh tengok muka-muka Cyclops, Jean, Storm, Beast, Mystique dan Magneto versi muda.
Younger version of  X-Men

Dalam instalment kali ini, korang akan tengok team X-Men ni berdepan dengan musuh paling kuat iaitu En Sabah Nur. Mutan pertama dalam sejarah dunia. Dibantu oleh Four Horsemen yang dia sendiri rekrut iaitu Storm, Psylocke, Angel aka Arcangel dan juga Magneto. 


The Four Horsemen - Arcangel, Psylocke, Magneto & Storm
Keempat-empat orang Horsemen ni dapat power upgrade by En Sabah Nur dan menjadi bertambah powerful. Oh ya ! Rambut Storm pada mulanya berwarna hitam tapi lepas dapat upgrade  tu terus bertukar jadi putih ! Akhirnya kita tahu jugak asal usul warna putih rambut Storm. Kepak putih Angel pulak berubah menjadi metal wing yang maha dahsyat dan bukan lagi kepak putih bagaikan bidadari. Magneto pula bertambah powerful sebab dapat kawal magnet dalam bumi. While Psylocke ni aku tak berapa pasti exactly apa kuasa dia tapi ada keluar kaler-kaler purple tu and she quite good in fighting ! Haiyakkk !

Meanwhile team X-Men pula pada awalnya baru merekrut Scott aka Cyclops yang baru sahaja dapat power laser di matanya. Still remembered Havok or Alex Summer from X-Men : First Class ? That was his elder brother. 
Alex Summer aka Havok
Scott Summer aka Cyclops

Kira abang and adik jadi mutan and join X-Men. Tak lama lepas tu si Mystique aka Raven muncul dengan membawa Nightcrawler. Jean Grey pula dah register awal kat Xavier Mansion tu so dia pun berkenalan dengan Scott and Kurt aka Nightcrawler. 
Jubilation Lee aka Jubilee
The most exciting part was dalam X-Men : Apocalypse ni for the first time menonjolkan watak Jubilee ! Dalam previous instalment watak Jubilee hanyalah sekadar minor character and takda yang perasan sangat pun. Namun aku sedikit kecewa dengan kehadiran watak Jubilee yang hanya sekadar menjadi watak tambahan malah tidak diberi peluang untuk menggunakan kuasa mutannya. Bukan itu sahaja, nama Jubilee jugak tidak disebut langsung sepanjang filem. Mungkin watak Jubilee akan dikembangkan dalam movie X-Men yang akan datang. Hopefully.

Peter Maximoff aka Quicksilver

Kalau dalam X-Men : Days Of Future Past, watak Quicksilver diperkenalkan dan dalam instalment kali ini watak Peter Maximoff aka Quicksilver turut menjadi watak penting dalam team X-Men. Ketika En Sabah Nur dan Four Horsemen datang dan kidnap Professor X, he arrived just in time selepas Alex aka Havok secara tidak sengaja telah menggunakan kuasa energy blastnya  lalu menyebabkan letupan yang memusnahkan seluruh mansion X-Men. Dengan pantas Peter menyelamatkan seluruh penghuni mansion. Ok scene Peter berlari sambil selamatkan semua orang ni sumpah awesome gila ! korang patut tengok. Music background pun layan je. Namun, Peter sedikit terlewat untuk menyelamatkan Alex yang paling hampir dengan letupan. So kiranya Alex mati. Sekali lagi aku kecewa sebab watak Alex dimatikan. He should survived and fight with X-Men ! Oh by the way, dalam ni jugak ada Peter mention yang dia merupakan anak Magneto.

Tujuan En Sabah Nur ni kidnap Prof. X sebab power telekinetic dia yang superb hebat nak mampos ! Dia nak transfer roh dia masuk dalam badan Prof. X. Bila dia dapat buat macam tu maka dia boleh control semuanya ! Disebabkan itu team X-Men bersatu untuk menyelamatkan Prof. X dan untuk mengelakkan En Sabah Nur menguasai tubuh Prof. X. Berlakulah scene fight antara X-Men dan juga Four Horsemen. Kali ni scene fight not bad jugak la. Sengit ! Masing-masing menggunakan power yang ada.

Oh ya dalam movie ni jugak ada penerangan why Professor X menjadi botak. Bukan sebab dia sengaja botak tapi sebabnya En Sabah Nur dah almost nak masuk dalam badan Professor X. Di sebabkan En Sabah Nur ni memang botak sejak azali so ketika roh dia nak masuk dalam body Professor X jugak menyebabkan semua rambut dia gugur. Kesian jugak la. Dah la dia lumpuh. Korang botakkan kepala dia pulak.

Cut to short, X-Men berjaya menewaskan Angel. Angel mati during scene jet terhempas. Psylocke pulak blah macam gituh je sebab dia tahu yang diorang bakal kalah. Meanwhile Storm dan Magneto berpaling tadah then join membantu X-Men mengalahkan En Sabah Nur. 

Jean unleash her phoenix power I guess
Prof. X yang dalam keadaan lemah arahkan Jean Grey unleash power dia semaksimum mungkin dan boooooommmmmm En Sabah Nur hancur.

Akhirnya keamanan kembali. Jean dan Magneto help each other bina balik X-Men Mansion. Prof. X offer Magneto untuk stay but he refused and left. Quicksilver pulak masih belum beritahu Magneto bahawa dia anak Magneto. Storm buat keputusan untuk stay di Mansion tersebut and join X-Men. 

The real X-Men Suits !
Later at the end ada tunjuk scene team X-Men pakai battle suit diorang ! Sumpah smart gila ! Suit kali ni memang almost sama macam dalam comic ! bukan macam zaman dulu-dulu yang sekadar suit berwarna hitam sahaja. Aku excited gila bila tengok suit baru diorang !

Oh ya don’t forget the post credit scene. A hint pasal upcoming Wolverine movie I guess.

Overall aku bagi filem X-Men : Apocalypse ni 4/5 BINTANG !

Kenapa bukan 5 Bintang ? Sebab ada certain part yang aku tak berapa suka macam watak Jubilee yang sekadar extra semata, Havok mati, and yeah style rambut Storm serius buruk. Aku lagi prefer hairstyle Storm dalam X-Men : The Last Stand. 

Oh ya ! Cyclops pun tak hensem sangat. K bai. HAHAHA. I prefer James Marsden as Cyclops but this instalment happen in 80’s so memang kena guna Cyclops muda la.


Ok done buat review yang tak berapa nak review sangat pasal X-Men : Apocalypse. So kepada yang belum tengok tu mohon tengok yaa. Download pun boleh dah rasanya.

Adios ~


p/s : X-Men : Days Of Future Past mempunyai dua version yang mana satu lagi version yang dikenali as X-Men : Days Of Future Past (Rogue Cut) yang hanya ada dalam Blu-ray sahaja. Sememangnya sangat berbeza dengan yang direlease di panggung wayang ! Korang patut tengok watak Rogue memainkan peranan penting dalam version tersebut !






3 comments:

  1. happy birthday to dario!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111




      (((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







      Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

      Delete
  2. ak suke jd cyclops...hahaha..tp cyclops plg ensem adlh mse X-Men 2..arghhh..encem nyer :p

    ReplyDelete