Thursday, May 26, 2016

Episod 73 : My Atkins Challenge !

Cak ! Hey guys ! What’s up ? What’s good ? I hope everyone doing great right now ! Sebulan aku tak update ni. Quite busy this semester. Hectic gila arnab ah. So currently dah masuk minggu last aku. Next week study week gonna start. But still aku masih lagi bergelumang dengan 2 assignments terakhir aku ! Be strong Unknown !

Dalam kesibukan aku tu sempat jugaklah aku try this diet. Quite famous actually. Diet atkins ! 


Why nak diet ? Coz I’m feeling like makin berisi lately. What the fish gila rasa dia !! So aku nekad nak try Atkins. Dah lama juga aku study sikit-sikit pasal diet ni. Banyak review kata okey and the results from them quite hebat jugak.

What is diet Atkins ?                                                  
Atkins Diet ni sejenis corak pemakanan yang diperkenalkan oleh Dr. Robert C. Atkins. That’s why nama diet ni diet Atkins sempena nama doktor tu. Tujuan utama diet ni bagi membantu seseorang individu untuk mengurangkan berat badan melalui konsep pembakaran lemak di dalam badan.
Masa buat Atkins(induction stage) segala jenis makanan berkarbohidrat diulang! KARBOHIDRAT seperti nasi, mi, kentang, gula, buah dan lain-lain jenis karbs adalah DIHARAMKAN sama sekali. Sumber karbohidrat yang boleh diambil hanya dari sayuran hijau dan juga sumber protein sahaja. Limitation 20g karbohidrat sehari sahaja. Jadi bila tiada karbohidrat masuk ke dalam badan, badan akan mula membakar lemak sebagai bahan tenaga. Ini bererti berat badan anda akan mula menyusut.

Atkins ada 4 stage :
1. Induction
2. Ongoing Weight Loss (penyusutan berat berterusan)
3. Pre-maintenance
4. Lifetime Maintenance

Aku nak explain pasal induction je ni. Yang lain korang boleh google. Induction tu mengambil masa selama 2 minggu. Tapi ada yang buat sampai berbulan-bulan. Terpulang pada diri masing-masing. Make sure follow rules atkins. Jangan nak memandai-mandai.

Jadi kiranya aku dah cuba stage 1 iaitu Induction ! Macam aku cakap awal tadi, during induction memang strict pasa karbohidrat. Pendek kata kau kena tengok betul-betul. Aku malas nak list makanan yang diharamkan during induction stage. Korang boleh google yang itu. Apa je yang boleh makan ? Lauk pauk berasaskan protein dan juga sayur-sayuran. Sayuran hijau amatlah digalakkan. Lauk pauk tu pulak kau boleh makan yang jenis goreng dan macam-macam lagi. But kalau yang kat kedai tu kena beware with kandungan gula sebab dalam masakan memang akan ditambah gula supaya cukup rasa. Paling penting air kena minum banyak ! minima 3 liter. But adviceable untuk minum ikut berat badan masing-masing.

Berat sebelum buat Atkins !
Day 1 induction (18 Mei 2016)
So far so good. Breakfast 2 biji telur rebus. Lunch and dinner aku beli lauk and sayur kat kafe. No class sebab class Rabu dah habis. Air minum 3 liter. Bukan sekaligus. Sikit-sikit ah.

Day 2 induction (19 Mei 2016)
Bibir dah jadi kering. Bau mulut macam orang berpuasa. Breakfast telur rebus 2 biji. Lunch and dinner sama jugak. Lauk and sayur. Air aku minum 4 liter. A bit thirsty. Rasa a bit lesu.

Day 3 induction (20 Mei 2016)
Bibir and bau mulut still macam day 2. Aku lunch petang so merangkap dinner terus. No breakfast sebab tak rasa lapar pula. Air minum 3 liter. Bahagian aku mula naik ruam merah. Ruam tu tak gatal. It just merah.
Cover puting. LOL
Day 4 induction (21 Mei 2016)
Kondisi macam biasa. Tak penat sangat pun. Bibir kering not so kering la. Bau mulut still macam orang puasa. Air minum 4 liter. Tak breakfast sebab terus lunch. Macam biasa lauk pauk kat kafe. Ada member aku belanja Starbucks. Nak tau aku order apa ? teh biasa without milk n sugar. Damn tak sedap ! Member aku tu pun masa tu la nak belanja sangat. Ruam masih ada dan warna makin terang.

Day 5 induction (22 Mei 2016)
Breakfast tuna with olive oil brand ayam brand. Pagi aku join marathon 10km. Managed to finish my run in 1 hour and grab my finisher medal ! Seronok cuci mata tengok abang-abang runner berlari. HEHEHE. Yeah ! Air 4 liter lebih coz I’m so dehydrated sebab lari. Late lunch merangkap dinner aku makan sup ayam+sayur. Ruam merah dan aku perasan ruam tu mula naik kat belakang badan aku. Agak cuak and aku text my friend, Iffa sebab dia memang seorang Atkiner tegar. Dia tak hadapi masalah tu katanya. Aku cuak.
I should panic rite ? HAHAH
Day 6 induction (23 Mei 2016)
Lunch and dinner still lauk and sayur jugak. Air minum 3 liter. Ruam merah masih belum nampak tanda pengurangan. Kat belakang badan and bahu aku pun naik. No itchy. Thank god. Aku wassap mak showed her the pic she asked me to stop my atkins. I do hesitate at first. Aku wassap Iffa dia pun cakap macam tu. Suruh aku stop. Aku cuak jugak. Risau naik ke muka. Aset penting dowh.

After day 6 tu aku decide to end my atkins challenge after 6 days of induction. Because of those ruam. AKu risau makin teruk. Itu sahaja. Ok lupa nak cakap bila buat atkins memang ada kesan-kesan seperti rasa letih, bibir kering, mulut berbau dan naik ruam-ruam merah tu. Tu semua tanda ketosis. Ketosis is satu proses yang berlaku apabila body kau guna lemak as bahan tenaga. Sebab dah takda carbohydrates dalam badan.

Kiranya ruam tu normal la. Cuma aku a bit paranoid and takut jadi makin teruk. Plus nak exam lagi nanti. So aku decide to end my atkins. Perhaps aku akan cuba semula during Ramadan. Insyaallah.

So 6 hari beratkins berapa kg je turun ?

TADAAAAAAAAAAAAAAAAAAA


I LOST 2KG in 6 days of induction !
Impressive ! Atiq member aku tegur
“kau pe hal cengkung sangat muka tu ?’’

HAHAHA it’s better than they ask why I look berisi.
JAdi itulah kisah Atkins Challenge aku ! Last year ada cuba tapi aku cannot go on third day sebab rasa nak pitam. Kepada yang nak cuba diet Atkins tu boleh cuba tapi make sure korang baca betul-betul rules Atkins. Google je senang. Nak kurus sila jangan malas ! Banyak syarat dia especially part pemakanan. Haa lagi satu exercise jangan lupa. Macam kes aku ni tak sempat nak exercise. Padahal pemalas. Kalau exercise perhaps banyak kilo lagi boleh lost.

Nahh Abang Dom belanja pic tangan sendiri yang kurus. LOL


So that is my story ! 

See you guys again next time !

Adios ~

p/s : This weekend mungkin akan spend time dengan Dario kot. Let's see about that. Rindu woi ! LDR is so tough! 



11 comments:

  1. Tetibe aku nk try atkins ni..haha..ramai ckp pipi aku makin berisi..haha

    ReplyDelete
  2. tahniah awak dah kurangkan berat badan...teruskan usaha k..

    ReplyDelete
  3. wah tahniah...aku nak try lah bulan puasa ni...so nanti pakai baju raya cantik sikit...hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agreed Mr Asyraf....Amir pun nak try diet nie bulan pose nanti...hehehe...

      By The Way....congrat Mr Unknown....;-)

      Delete
  4. aku buat atkin diet. emm like almost a month. susah nak buat bila kat uni ni sebab asyik rasa nak makan je. like a month tu, a week kat rumah, so quite easy. bila masuk hostel, the remaining three weeks, aku diet atkin and petang aku jog plus run almost 2 km , 5 days a week.

    aku stop atkin diet ni bila aku batuk non top. bwahahahha. and aku rasa better aku makan je la and malas gua nak fikir pasal berat badan pi mati sana la . hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sharky serius ah weyh ? Celah mananya kau debab ? Dah kurus aku tengok

      Delete
  5. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111




    (((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))







    Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111

    ReplyDelete
  6. SAYA SEKELUARGA INGIN MENGUCAPKAN BANYAK TERIMAH KASIH KEPADA AKI NAWE BERKAT BANTUANNNYA SEMUA HUTANG HUTANG SAYA SUDAH PADA LUNAS SEMUA BAHKAN SEKARAN SAYA SUDAH BISA BUKA TOKO SENDIRI,ITU SEMUA ATAS BANTUAN AKI YG TELAH MEMBERIKAN ANKA JITUNYA KEPADA SAYA DAN ALHAMDULILLAH ITU BENER2 TERBUKTI TEMBUS..BAGI ANDA YG INGIN SEPERTI SAYA DAN YANG SANGAT MEMERLUKAN ANGKA RITUAL 2D 3D 4D YANG DIJAMIN 100% TEMBUS SILAHKAN HUBUNGI AKI NAWE DI 085-218-379-259 ATAU KLIK SITUS DANA GAIB

    ReplyDelete